cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
reymalave Regular Visitor
Regular Visitor

Gateway not working correctly

Hi guys, 

 

      Today I was trying to configure a schedule refresh for a data set with my on-premises gateway. To my surprise the gateway connection is "not configured correctly". Taking a closer look at the problem I find out is trying to reach a nonexisting DB, is calling just the server as shown in the picture below. I try adding this nameless database to the gateway and it doesn´t work. I also tried to erase the gateway and configuring it again but it shows the same problem. Below you´ll find both the screen with the main error and the error itself. Can someone please help me out?

 

Thanks, 

 

Reynaldo

WhatsApp Image 2019-07-23 at 18.29.02.jpegWhatsApp Image 2019-07-23 at 19.48.25.jpeg

11 REPLIES 11
Super User IV
Super User IV

Re: Gateway not working correctly

Hi there

When you create a data source you need to make sure that both the server and database can be contacted with the credentials and verified.

You should then select the option from the drop down to get it working?




Did I answer your question? Mark my post as a solution!

Proud to be a Super User!






Power BI Blog
reymalave Regular Visitor
Regular Visitor

Re: Gateway not working correctly

Hi,

Thanks for your answer, unfortunately it does not address the issue I described. Connection and credentials are verified and connected except for this nameless database that i dont know where it comes fron
Super User IV
Super User IV

Re: Gateway not working correctly

Hi there

When you say nameless database what do you mean by that?

A database name that does not exist?




Did I answer your question? Mark my post as a solution!

Proud to be a Super User!






Power BI Blog
reymalave Regular Visitor
Regular Visitor

Re: Gateway not working correctly

Hi @giobertq,

Take a look at the first image. It has a green checkmark and is connected to the server and the db then it has a red X with the same address pointing to a "" (nameless or blank ) database. This is the issue I dont really know why is this connection here and can not erase it.

Thanks,

Reynaldo
reymalave Regular Visitor
Regular Visitor

Re: Gateway not working correctly

Hi @GilbertQ,

Take a look at the first image. It has a green checkmark and is connected to the server and the db then it has a red X with the same address pointing to a "" (nameless or blank ) database. This is the issue I dont really know why is this connection here and can not erase it.

Thanks,

Reynaldo
kcantor Super Contributor
Super Contributor

Re: Gateway not working correctly

@reymalave 

Check in your data model in your pbix file. You may have accidentally created  an erroneous connection. If you remove the connection(attempt) from the model, the gateway will not try to connect to it. Those connections appear because the model tells the service that the connection should exist.



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

Proud to be a Datanaut!




reymalave Regular Visitor
Regular Visitor

Re: Gateway not working correctly

Hi @kcantor ,

 

Thanks for your reply, I did check the file but did not find anything wrong with it. Can pinpoint where do you think this connection may be? A place I should be checking? 

 

Thanks,

 

Reynaldo

 

 

Super User IV
Super User IV

Re: Gateway not working correctly

Hi there

If you go into the data sources, is it possible that you created to data sources too the same database?

Possibly delete the one that you do not need?




Did I answer your question? Mark my post as a solution!

Proud to be a Super User!






Power BI Blog
kcantor Super Contributor
Super Contributor

Re: Gateway not working correctly

Check in query editor as the source may not be set to load and thus may not appear in the datamodel.

You can open query editor in your data model, expand out the query pane on the left side. If you see it there, great! Delete it and you are done. If you do not see it there, you will need to check each query in your model either by clicking into the advanced editor or the gear by the first step in the query where the source is connected to. One of those should have your misbehaving connection.

You are receiving this error because your data model is telling your gateway that this connection exists somewhere within the model. 



Did I answer your question? Mark my post as a solution!

Proud to be a Datanaut!




Helpful resources

Announcements
Exclusive LIVE Community Event #3 – Ask Arun Anything

Exclusive LIVE Community Event #3 – Ask Arun Anything

Join us in the third Triple A event!

Meet the 2020 Season 1 Power BI Super Users!

Meet the 2020 Season 1 Power BI Super Users!

It’s the start of a new Super User season! Learn all about the new Super Users and brand-new tiered recognition system.

January 2020 Community Highlights

January 2020 Community Highlights

Make sure you didn't miss any of the things that happened in the community in January!

Difinity Conference

Difinity Conference

The largest Power BI, Power Platform, and Data conference in New Zealand

Top Solution Authors