Reply
Regular Visitor
Posts: 25
Registered: ‎07-28-2015

Dataset not updating "Internal Service Error"

Who else loves this error:Refresh History.png

"Internal Service Error". Vague enough?

 

For the past few weeks I have been unable to update the dataset. When I publish it from Power BI Desktop, or upload it via the online service, it doesn't seem to replace the old dataset at all. On refresh, the internal service error appears. 

 

So far, Microsoft support has been ineffective on helping with this. We've taken many steps but they don't seem to be tracking with the real problem: It's not an issue with my file or my sources not updating, it is an issue with the service not retaining uploaded datasets.

 

My only choice at this point would be to upload the file under a different name and completely rebuild the reports, which is not a sustainable solution.

 

I'll take advice from the community, but I basically want to get this message out that these errors can't continue. Nobody seems to know how to resolve this "internal services error" from all the forums I've looked at. 

Super User
Posts: 3,407
Registered: ‎06-25-2015

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

@jseek Things seem to have escalated to the point where a large number of people are having issues. Tickets have been submitted, MS has acknowledged a problem and is working on it. Support site has it all over the front page: https://powerbi.microsoft.com/en-us/support/

Near SE WI? Join our PUG MSBIWI
Regular Visitor
Posts: 25
Registered: ‎07-28-2015

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

Ha! How did I miss that? I've been working with support for weeks now, I wish I had heard "Yeah, this is something that is widespread" from them.

Super Contributor
Posts: 747
Registered: ‎08-27-2015

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

Mine appears to be working today. Maybe you will be successful today as well.

Super User
Posts: 3,407
Registered: ‎06-25-2015

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

@kcantor Issue is off the support site. The CSS I was dealing with yesterday said the product team knew what the issue was and was rolling out/testing a fix last night. It must have worked.

Near SE WI? Join our PUG MSBIWI
Regular Visitor
Posts: 23
Registered: ‎06-20-2016

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

[ Edited ]

I'm still receiving this error and my datasets/reports are not reflecting updates published from Power BI desktop.

 

1.png

2.png

 

 

Regular Visitor
Posts: 23
Registered: ‎06-20-2016

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

Something went wrong.
 
The last refresh attempt failed because of an internal service error.
Please try again later or contact support and provide the following details to help resolve your issue faster.

 

Cluster URIWABI-US-NORTH-CENTRAL-redirect.analysis.windows.net
Activity ID1d80fa86-215b-4a02-b31f-8b9656c8c0ed
Request ID4f939183-d9c8-a3d0-b45f-8c670c103d46
Time2016-06-20 16:58:52Z
Regular Visitor
Posts: 36
Registered: ‎01-19-2016

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

Any update or resolution to this problem yet? I am having the same problem!

Highlighted
Regular Visitor
Posts: 25
Registered: ‎04-12-2016

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

Every Data refresh is a request to the Gateway. Have you tried to look at the logs where the gateway is installed?

in my case, the file is sitting in %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Power BI Enterprise Gateway\EnterpriseGateway.log.

 

Try this:

1- Have the latest Gateway version

2- Have the latest PBI Desktop version and make sure the model is in line with the underlying data

3- Publish

4- Refresh Data

 

Thanks,

Fahd

Regular Visitor
Posts: 23
Registered: ‎06-20-2016

Re: Dataset not updating "Internal Service Error"

It never got fixed for me. I have the most recent desktop/gateway versions, and even re-created my data connection settings in desktop before publishing. Everything refreshes and works fine in desktop but it would not let me publish over the existing dataset in the service (even though PBI desktop said it was successfully publishing). I had to delete the dataset from the service and then publish, which works fine, but I lost all the reports/dashboards I had in the service. 

 

Hope you have better luck.