cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Wresen Regular Visitor
Regular Visitor

IF statment for second table not found

Hi all

I have problem a with IF statement for the second table (its a bit complicated but i will try and explain it)

Capture.PNG

I have 2 tables linked together FIXED MONTH and MONTH 2 is linked together. The slicer Month is table not linked to anyone.
What shuld happen is that i choose a value in the slicer , the left table is checked if slicervalue = MONTH 1 and < FIX MONTH with seems to work as seen on the measure "Check"  "YES"
The MATTE Measure is cheeking "Check" , IF YES then FIX VALUE , witch also works on the left table.
This should now be applied to the right table  and the measure "MATTE" values should be added on right table using the FIX MONTH as month  , and as u can see it works on 2 of the 5 values.I do not understand why the 21 value (MONTH 1 201805 , FIX MONTH 201902) , value 4 (MONTH 1 201805 , FIX MONTH 201904) and value 6 (MONTH 1 201805 , FIX MONTH 201906) is not added to the right table. 

There is other strange things if i choose some other slicer value ,  if i choose 201802 on the slicer everything is found on the left table  as it should but not shown on the right table as it should
Capture1.PNG

I hope that i have explained the problem well.
Help really appreciated 

/Thanks

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
PhilC Regular Visitor
Regular Visitor

Re: IF statment for second table not found

Hi,

 

Firstly, this might be better placed in the Power BI forum, rather than Power Query as it is a model question, not a query editing question.

 

A picture of the data model (ie how the tables are linked) would be good, along with your measures.  If you can provide the file, or a mockup if the data is confidential, even better.

 

Try linking FIX MONTH in Table 1 and MONTH 2 in Table 2 to the SLICER MONTH field, so they are linked via that table, not directly.

 

Cheers

 

View solution in original post

3 REPLIES 3
Wresen Regular Visitor
Regular Visitor

IF statment for second table not found

Hi all

I have problem a with IF statement for the seconed table (its a bit complicatedt but i will try and explain it)

 

Capture.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I have 2 tables linked togather FIXED MONTH and MONTH 2 is linked togater. The slicer Month is table not linked to anyone.

What shuld happen is that i choose a value in the slicer , the left table is checked if slicervalue = MONTH 1 and < then FIX VALUE with seems to work as seen on the measure "Check"  "YES"

The MATTE Measure is cheaking "Check" , IF YES then FIX VALUE , witch also works on the left table.

 

This should now be applied to the right table  and the measuere "MATTE" values should be added on right table using the FIX MONTH as month  , and as u can see it works on 2 of the 4 values.

I do not understand why the 21 value (MONTH 1 201805 , FIX MONTH 201902) and value 4 (MONTH 1 201805 , FIX MONTH 201904) is not added to the right table. 

 

There is other strange things if i choose some other slicer value ,  if i choose 201802 on the slicer everthing is found on the left table  as it should but not shown on the right table as it should,

Capture1.PNG

I hope that i have explained the problem well.

Help really appriciated 

/Thanks

 

PhilC Regular Visitor
Regular Visitor

Re: IF statment for second table not found

Hi,

 

Firstly, this might be better placed in the Power BI forum, rather than Power Query as it is a model question, not a query editing question.

 

A picture of the data model (ie how the tables are linked) would be good, along with your measures.  If you can provide the file, or a mockup if the data is confidential, even better.

 

Try linking FIX MONTH in Table 1 and MONTH 2 in Table 2 to the SLICER MONTH field, so they are linked via that table, not directly.

 

Cheers

 

View solution in original post

Wresen Regular Visitor
Regular Visitor

Re: IF statment for second table not found

Thanks so much for the help, and i am sorry that i put this in the wrong forum

 

Linking the Slicer Month fields did the trick , it seems to work now as it should 🙂

 

Helpful resources

Announcements
New Ranks and Rank Icons in 2020

New Ranks and Rank Icons in 2020

Read the announcement for more information!

New Kudos Given Badges Coming

New Kudos Given Badges Coming

We're rolling out new Kudos Given badges. Find out how many Kudos you've given.

November 2019 Community Highlights

November 2019 Community Highlights

Get an overview of the events and great community content from November.

Power Platform World Tour

Power Platform World Tour

Find out where you can attend!

Top Solution Authors
Top Kudoed Authors (Last 30 Days)
Users online (223)