cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Query refresh displays only the "Evaluating..." stage

After the last Power BI Desktop Update - 2.97.801.0 64-bit (September 2021) - when I click Refresh Query, I see all my queries listed as "Evaluating..." and that's all! The data actually does refresh in time, but I don't see the other phases like connecting, getting data, and the number of rows downloaded as before.
Status: Accepted
Comments
ebeery
Impactful Individual

I am also experiencing this - in my case the query statusus are all stuck on "Creating connection in model..." but never show the number of rows loaded.

ebeery_0-1632348702300.png

 

blacky2021
Regular Visitor

I have the same issue with this Power BI Desktop version. Please fix it asap!!!

v-chuncz-msft
Community Support

@bkermen 

 

The issue is reported internally and I will keep you posted with any updates.

IcM 263271425

MunroA7
Advocate III

I'm still on the August version.  The desktop now seems to use 99% of my available memory and doesn't update anything.  The dataloading just runs indefinitely.  I also can't Apply Changes or recover files.  It simply won't respond.

Vnnt
Regular Visitor

I am experiencing the same issue. Please fix it ASAP. Thank you.

amsoares
New Member

Same thing with my reports. Had to revert to August version. 

PSG83
Frequent Visitor

Same Issue, PBI shows only Evaluating, in the Background the Data seems to be downloaded, also my System is on HD/Memory and CPU at nearly 100%, had this never with previous Version !!!

BarGraph2020
Regular Visitor

We are experiencing the same issue. After the upgrade to sep 2021 our report refresh are stuck at "Creating connection in model" and never brings back data.

 

Any microsoft docs link or eta on resolution of this issue.

 

sunil-al
Frequent Visitor

We are having the exact same issue, datasets that used to refresh within a few minutes on PBI desktop are now getting stuck at "Creating connection to model" for a very very long duration. 

mark_carlisle
Advocate III

Also impacted by this issue.

 

Edit - Should also add that I'm seeing this issue on three different machines. I was using the version number quoted in the inital post but I've noticed a new version (2.97.681.0) was released on Friday (24/09). I've updated all machines to use this version and I am still getting the same issue. Not that it should matter but two of the machines use the Windows Store version of the app and the other machine use the version you have to download.

 

In my case I'm connecting to 3 different PBI Dataflows and attempting to bring in a table from each of them. I've used both the new Dataflows connector and the Power BI Dataflows connector both result in this issue.

 

I've managed to reinstall version 2.96.1061.0 and I'm unable to replicate the problem so far suggesting that the root cause of the issue lies in versions 2.97.801.0 and 2.97.681.0.