cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Dataflow entities suddenly lost access to on premise gateway sources (on the dev interface)

Hi

 

Our Dataflow entities suddenly lost access to on premise gateway sources,  on the dev interface

Nothing occurs if we click on connexion

 

Bamak_0-1613411432528.png

Every things it's OK on Gateway side 

Bamak_1-1613411501928.png

 

But ;>)   Refreshes apparently work nicely

 

Bamak_2-1613411684620.png

 

 

Status: New
Comments
klinejordan
Advocate II

Can confirm this behavior in my tenant - when editing dataflows the gateway bind seems to be forgotten

The fix for us has been to have dataflow editors go to Project Options to select the gateway and then configure connections again. The expected behavior is that the dataflow editor would not have to rebind to the gateway each time they are editing.

JamesBI
Advocate III

I am seeing this in my tenant too.

SozPowerBI
Regular Visitor

We can also concur that this issue has arisen within the past 24 hours...first noticed midday on 15/2/2021. Scheduled dataflows still work.

 

Within the Web Power Query Editor, all three of our developers see  the "Edit Credentials" button. Each of us can edit the Project Options and choose our On-premises data gateway but the change is not saved and the issue recurs.

 

We are running on South East Australia tenant.

DanYuncken
Frequent Visitor

I am seeing this in three of my clients' tenants. All are using gateways to connect to SQL views. The dataflows continue to refresh as scheduled. However, when using in the dataflow query editor the connections are broken. Specifically it gives the warning "Please specify how to connect." along with a "Configure Connection" button. All was working fine last week.

Capture1.PNG

 

All dataflows are connecting to the SQL views using a ‘Basic’ authentication method with username and password. Any attempt to re-configure the connection while in the editor fails with “We uncounted an unexpected error”.

Capture.PNG

To try and resolve the issue I re-built a dataflow from scratch and it worked – I could connect to the data, build the queries, save the dataflow and refresh it. But it fell over again as soon as I attempted to edit it. Note: copying queries, or importing dataflow .json files didn’t work at all.

v-chuncz-msft
Community Support

@Bamak 

 

You may keep an eye on the Awareness.

Power BI customers editing existing dataflows that use the on-premises gateway client may see the message, "Please specify how to connect". Any changes made will not be saved. Engineers have identified the root cause and a fix is expected to be deployed by end-of-day 02/22/2021

 

music43
Helper I

Hi

 

I found that under Home > Options > Project Options that setting the On-premise gateway resolved the issue.

music43_0-1613469815352.png

 

JamesBI
Advocate III

@music43 , how did you get to "project options" ?I am not seeing an "options" menu on the home screen.

JamesBI
Advocate III

nevermind, I found it in the dataflow editor. Thank you!

music43
Helper I

Nevermind - it seems to be losing this change (and other things besides) regardless of saving.

Bamak
Resolver II

Thanks music 43

 

But it's just a workaround who need time to setup

 

My client get 100 Dataflows (with X entities) we need to fix manually ?  

 

Hey , Power BI Team  .... could you please fix automaticaly the problem please ? ;>)