Reply
Highlighted
Frequent Visitor
Posts: 14
Registered: ‎09-22-2015
Accepted Solution

Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

Hi, everyone,

 

I'm having trouble trying to migrate my data sources to the enterprise gateway.

 

The sql server connections have connected with no issues, however, when I try to connect a Mysql database and an excel file, I'm having this following error:

 

Unable to connect: We encountered an error while trying to connect to \\msjdb\Other_data\DimDate.xlsx. Details: "Cannot connect to the mashup data source. See error details for more information."Hide details
Activity ID:b1981927-e3f7-198a-b1ba-15ba98c77480
Request ID:1763c05f-277e-7bc8-7c74-57b6bc65eb86
Cluster URI:https://wabi-north-europe-redirect.analysis.windows.net
Status code:400
Error Code:DM_GWPipeline_Gateway_MashupDataAccessError
Time:Mon Mar 14 2016 14:54:22 GMT+0200 (FLE Standard Time)
Version:13.0.800.645
Underlying error message:We're sorry, an error occurred during evaluation.
DM_ErrorDetailNameCode_UnderlyingHResult:-2147467259
Underlying error code:-2147467259

 

Any help would be appreciated as the error is not clear to me.

 

Thank you.


Accepted Solutions
Regular Visitor
Posts: 33
Registered: ‎03-10-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

I've had the same issue and the fix for me was uninstalling the Personal Gateway or the Enterprise Gateway. I had both running and there seems to be a conflict if both programs are installed.

View solution in original post


All Replies
Power BI Team
Posts: 172
Registered: ‎02-18-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

Thanks for reporting. We'll take a look.
Could you send your Gateway logs to dimazaid@microsoft.com. You can find your logs here: 

 C:\Users\PbiEGwService\Appdata\Local\Microsoft\Power BI Enterprise 

 

Regular Visitor
Posts: 33
Registered: ‎03-10-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

I've had the same issue and the fix for me was uninstalling the Personal Gateway or the Enterprise Gateway. I had both running and there seems to be a conflict if both programs are installed.

Regular Visitor
Posts: 58
Registered: ‎10-21-2015

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

I had same issue. Didn't occur to me that there could be conflict between two gateways. Thanks echofoxtrot. It releives a lot of pain

Frequent Visitor
Posts: 6
Registered: ‎11-23-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

Hi dimazaid,

 

Apologies to jump onto this post but I have the same issue.

 

Did you manage to get the bottom of this?

 

I tried the potential solution mentioned below about uninstalling personal gateway and using the enterprice gateway, but it's still saying offline on the Power BI Manage Gateways area when trying to connect to MySQL hosted.

 

Thanks

Frequent Visitor
Posts: 14
Registered: ‎09-22-2015

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

For me the conflict between gateways was the issue.

Did you make sure none of the data connections are missing from the gateway configuration within Power BI service? Or is it just the single MySQL connection within your report?

Member
Posts: 70
Registered: ‎09-13-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

[ Edited ]

I have the same issue, did you find a solid solution?.

 

@dimazaid

Frequent Visitor
Posts: 16
Registered: ‎11-18-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

Hello,

 

I´m also having the same issue. 

I´m trying to connect to a parvasive database through an ODBC (32 bits). I have tested that ODBC and it is working fine, but it is being impossible to use it in a new power bi data source. 

I have tried to add an SQL Server data source, and there is not problem in this case. 

 

Hope someone help me. 

Thanks in advance.

Frequent Visitor
Posts: 16
Registered: ‎11-18-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

This is the error message that is being showed from Power BI:

 

No se puede conectarHemos detectado un error al intentar conectar con Dsn=ALFA0000001. Detalles: "No se puede conectar con el origen de datos del mashup. Para obtener más información, consulte los detalles del error."Ocultar detalles
Identificador de actividad: a1fd17e1-afba-4147-aa28-c8a2cc6d59ff
Identificador de la solicitud: a2cff37a-2f46-6d02-4dac-6a2e460323cb
URI de clúster: https://wabi-europe-north-b-redirect.analysis.windows.net
Código de estado: 400
Código de error: DM_GWPipeline_Gateway_MashupDataAccessError
Hora: Tue Dec 27 2016 11:59:32 GMT+0100 (Hora estándar romance)
Versión: 13.0.1700.866
Código de error subyacente: -2147467259
Mensaje de error subyacente: ODBC: ERROR [IM014] [Microsoft][Administrador de controladores ODBC] La arquitectura del DSN especificado no coincide entre el controlador y la aplicación.
DM_ErrorDetailNameCode_UnderlyingHResult: -2147467259
Microsoft.Data.Mashup.ValueError.DataSourceKind: Odbc
Microsoft.Data.Mashup.ValueError.DataSourcePath: dsn=ALFA0000001
Microsoft.Data.Mashup.ValueError.Reason: DataSource.Error

 

Regular Visitor
Posts: 43
Registered: ‎06-16-2016

Re: Enterprise gateway "cannot connect to the mashup data source"

I wanted to just respond to this for anyone that might be having this issue going forward. I was receiving the same error, seemingly out of the blue on a report that was running and refreshing just fine. I verified that the base tables all contained data.

 

My connections are a few direct to a table and a few that I have a SQL query. I ran each of my queries in MS SQL to be sure all were running fine, and they were. I identified the table that was holding up the refresh in my desktop file, and tested making a small change to the syntax (removing distinct or removing order by). This seemed to have reestablished my connection and all connections refreshed just fine.

 

So now I know how to fix this issue, but the gap is why the connection was lost in the first place? Maybe something on the business side with the actual server I'm connecting to? I'm not sure. But if this happens to you, maybe try testing a small syntax change to your query and see if that works for you.